Как да направим компютъра си по-бърз

speed-up-pc-2За да заработи по-бързо лаптопът или компютърът Ви, първо трябва да разберете какво го забавя. В повечето случаи може да възвърнете производителността чрез премахване на някои програми, да проверите за вируси, да почистите ненужните файлове от хард диска и да предприемете ъпгрейд на хардуера като увеличаване на RAM-паметта или добавянето на SSD.

Софтуерни похвати

Тези похвати не се отнасят за чисто нова система. Ако искате да заработи по-бързо новата Ви компютърна конфигурация или лаптоп, трябва да проверите връзката си с Интернет и да се уверите, че няма вирус, който да я забавя. Ако имате компютър, който е започнал да работи по-бавно има два варианта – да има проблем в софтуера или хардуера. Добавяли ли сте нов софтуер или ново устройство? В първия случай може да използвате System Restore, а при втория да опитате с друго устройство.

Ако няма нищо очевидно трябва да проверите две неща. Първо своята връзка с интернет. Ако използвате компютъра си предимно за сърфиране в мрежата, проверяване на електронна поща и ползване на социалните мрежи, то възможно е да имате проблем във връзката, вместо с компютъра. Ако тя е виновника има много начини за това, но задължително първо се оплачете от качеството на връзката на своя доставчик на услугата. Второто нещо е да направите проверка за вируси. Доста често забавянето в работата на компютъра се дължи на някакъв вид вирус. Сканирайте и почистете устройството си и проверете дали ще има промяна в работата му. Ако имате антивирусна програма, добре е да обновите базата данни за вируси.

Друг похват е изтриването на неща, които не са Ви нужни. Изтрийте програмите, които не използвате, защото точно те може да забавят компютъра Ви. Още един полезен трик е да направите дефрагментация на дисковете си. Ако имате хард диск, а не SSD, дори да сте изтрили ненужното, свободното пространство ще е разпръснато. На теория компютърът трябва да работи по-усърдно, за да има достъп до разпръснатите файлове, затова дефрагментирането ще доведе до скок в бързината. Разбира се трябва да използвате и последната версия на операционната си система, тъй като по-новите версии използват по-малко ресурси.

Хардуерни похвати

Основните фактори за ускоряване на работата са четири – RAM памет, процесор,дисково пространство и графична карта. Относно паметта трябва да имате в предвид, че 32-битовите системи могат да използват само 3GB от наличната, така че проверете архитектурата на системата си след ъпгрейда. Смяната на процесора е трудна, но не и невъзможна. Също е възможно да е и доста скъпа инвестиция, колкото да се инвестира в ново устройство. Доста по-лесно се добавя SSD. Те са по-бързи от обикновените хард дискове и подобрението се забелязва мигновено. Последния ъпгрейд, на който може да заложите е нова видео карта. Те може да са доста скъпи, но ефективността им при възпроизвеждането на HD филми и гейминг ги правят добър начин за ускоряване на системата.

Тук може да намерите много компютри втора употреба на ниски цени с гаранция: Компютри втора употреба