Как да конвертирам Word файл в PDF

word-to-pdfWord е най-лесната програма за създаване и обработка на различни страници. С нея лесно добавяте мултимедийни файлове към текста си. Разполагате го по удобен за вас  начин. Разполага с редица възможност за персонализиране. Когато дойде моментът обаче да разпечатвате вашето творение или да го публикувате някъде, той не е толкова  мощен. PDF форматът за файлове е най-доброто, що се отнася до защита от копиране и правилно представяне на съдържанието на най-голям брой устройства. Конвертирането  от .doc файла на Word до PDF може да е много неприятна задача за някои от незапознатите с процеса потребители. Сега ще ви покажем няколко метода за смяна на форматът  от .doc и .docx в .pdf.

1. Метод чрез използване на онлайн услуга за конвертиране.

Забележете обаче, че при по-сложни композиции може да има несъответствие между входния и изходния файл. Този сайт ще ви свърши добра работа. Той може да борави и с други файлове от Microsoft Office пакетът. В сегашната версия на сайта, добавянето и редакцията на формата на файла става от лявата страна на сайта. А самата промяна от doc в pdf става изключително лесно. Първото квадратче с избор на опция е, какъв е сегашния ви файл а второто е в какъв формат искате да го промените. След това качвате файла си от бутона Select your file.  Този сайт работи с ел.поща. Ще трябва да въведете вашата ел.поща и да натиснете бутона Conver Now. След приключването на конвертирането, ще получите писмо в пощата си с променения файл, който ще можете да си изтеглите.

2. Директно чрез използването на Microsoft Office 2010 или Microsoft Office 2013.

За версиите на Microsoft Office 2010 и 2013 е възможно всичко да стане посредством програмата, с която сте направили файла. Стартирайте Office Word и отворете  файла, който ще конвертирате. Сега трябва да отидете в менюто File и Save As. От там в падащото меню трябва да намерите .PDF форматът. Кликнете на него и най-отдолу  в прозореца ще се повяват две опции. Можете да изберете дали искате файлът да е с максимално качество за разпечатване или с минимален размер за пренос онлайн.  Маркирайте желаната от вас опция и натиснете Окей. Аз лично използвам опцията Standart, която прави файла по-голям, но за сметка на това е с по-добро качество,  разбира се ако ще ви трябва pdf с по-малка големина на файла, изберете опцията Minimum size. След като сте избрали ще трябва да изберете и къде да се запази файлът.  Готови сте.

word-to-pdf1

3. Конвертиране чрез Microsoft Office 2007.

За по-старата версия на офис пакетът, нещата са почти идентични. Тук отново трябва да отворите файлът, който ще правите от .doc в pdf  формат. Отидете до менюто File и кликнете на стрелкичката отдясно на Save As. След това трябва да натиснете на бутончето PDF to XPS, от там нататък всичко е същото.  Избирате мястото на съхранение, качество или размер и натискате Publish. Вашият файл ще се отвори, ако разполагате с Adobe Reader.

4. Google Drive е също отличен избор за конвертиране на подобни файлове.

Сега ще ви предложим още една възможност за промяна на формата на word файл (doc) към PDF през Интернет. Този път ще използваме инструментът на  Google, за да влете кликнете тук Google Drives Влезте с имейла си и качете вашият файл, това става от червеното малко бутонче на което е  изобразено черта стрелка която сочи на горе. Той се намира до червения бутон Създаване (Create) . Уверете се, че качения от вас документ все още е във формат  doc(x)  това е формат на документите от word. След като натиснете на този бутон ще ви изкара 2 възможности, натиснете на файлове (files) и изберете файла. Отворете го и  прегледайте дали всичко се визуализира правилно. Отварянето на качения от вас текстов файл става от бутона СЪЗДАВАНЕ (CREATE), след което ще се появи друго меню и от  него изберете Документ (Document). Ще ви се отвори празен редактор. Сега трябва да отворите качения файл, това става като изберете от горните менюта Файл (File) и  след това Отваряне (Open). Сега трябва да ви се е появил прозорец с качените файлове, натиснете на качения от вас файл и след това синия бутон Отваряне. Ще ви покаже  документа, сега трябва да натиснете върху Отваряне. Това се намира в горната лента с опции. След като натиснете на Отваряне, трябва да изберете Google Документи.  Сега остава да отидете в менюто File и да натиснете Download as или Изтегляне като на Български. След това изберете PDF Документ. Отваря се прозорец, в който да  зададете мястото на запазване на файлът. Потвърдете и вече вашия документ е в PDF формат.
Другия начин за качване на файл в Google Drive е без качване на файл. Отваряте празния редактор, по същия начин от по-горе. И вместо да отваряте документ, просто  копирайте информацията от едното място или направо го напишете в този редактор.

За отваряне на pdf документи има много програми, една от програмите която е предназначение за работа с pdf файлове е Adobre Reader можете да я изтеглите от ТУК.

Вижте и други интересни съвети в рубриката “Как да” в modsbg.com