Как да използваме Windows Hello

how-to-use-windows-helloMicrosoft смята да замени паролите с вписване посредством биометрични данни – отпечатък, ирис или дори сърдечен ритъм. Това са добри новини, тъй като е по-лесно да задържим пръста си върху сензор, отколкото да напишем парола. Неизбежно е погрешното попълване или попълване на друг език. Всеки от нас се е сблъсквал с подобно нещо и за това от компанията ще доставят решение. В този урок ще Ви покажем как работи и се настройва новата възможност в Windows 10.

Windows Hello

На последната Ignite конференция, Microsoft съобщи за разширяване на поддържаните устройства като вече ще се включват и преносими техники (часовници), телефони и IoT устройства. В момента само някои лаптопи и компютри имат необходимата инфрачервена камера или четец на пръстови отпечатъци за отключване на Windows 10. Голямата част от компютрите, които работят със системата, не могат да се възползват от това заради липсата на хардуер. Но това значи, че може да се използва устройство като iPhone притежаващ скенер на отпечатъци. Възможностите на Windows Hello се добавят и към Microsoft Edge, за да може да се използва новият вид удостоверяване за всякакви сайтове. Това е много по-полезно, тъй като отключването на Windows 10 по този начин елиминира само една парола. Много по-добре е да се използва само отпечатък за вписване в любимите сайтове без да е необходим списък с паролите за всеки или да се помнят различни потребителски имена и електронни пощи.

Устройства

Предполагаемо с Windows Hello са съвместими устройствата на Microsoft – мобилни телефони с WIndows 10 Mobile и Microsoft Band, но скоро ше може да се използва и iPhone. Устройствата ще могат да се свързват с USB, Bluetooth или NFC. Спортните гривни ще могат да отключват компютъра с пулса на потребителя. За развитието на новата технология ще се добавя и възможността за заключване на компютъра чрез подобни устройства.

Как да се впишем с друго устройство в Windows 10

Идеята на компанията е наистина много добра и в случай, че имате подходящо устройство ето как може да го настроите.

1. Подсигурете най-новите ъпдейти на своя компютър. Използвайте Windows Update и инсталирайте най-новите обновявания, които са предназначени за вашия хардуер и софтуер. С това ще подсигурите безпроблемната работа на новите добавки, една от които е и Windows Hello.

2. Потърсете Windows Hello. Щом обновяванията са инсталирани отворете Настройки и потърсете Акаунти. В този прозорец потърсете секция именувана Възможности за вписване. Изберете я и ще видите всички възможности за промяна на начина на защита на акаунта, промяна на паролата или пин кода. След тях се намира и Windows Hello. Активирайте я чрез преместването на бутона в положение Включен.

3. Изберете пин код. В случай, че нямате такъв код за вписване, Hello ще изведе менюто за използване на такъв код или парола. Това е направено умишлено, тъй като Windows трябва да може да се отключи и с парола/пин при евентуална повреда в специалния хардуер например.

4. Изберете вид на използвана информация. Те биват три вида – отпечатък, ирис и разпознаване на лице. Трите изискват съвсем различен вид сканиране. За да работят обаче е нужно устройство за дадения вид сканиране. Скенерите на отпечатъци са най-често срещаните в телефоните, но има и някои готови да извършват и сканиране на ириса на окото.

5. Стартирайте скенерите. Тук трябва да дадете данните, които желаете да използвате. За всеки вид данни са приложени и много точни инструкции, които трябва да се следват за правилно настройване на сензорите.

6. Завършете и запазете промените. В случай че сте доволни от резултатите, запишете промените чрез избиране на бутона Finnish. В противен случай има възможност за повторно сканиране.