Как да използваме PS4 контролер с компютър

how-to-use-ds4-with-pcDualShock 4 контролерът предназначен за PlayStation 4 е чудесен геймпад, който е бързодействащ и удобен за използване, а още една негова прекрасна черта е възможността му за използване с компютър работещ под Windows. Това означава, че не Ви е нужна конзолата на Sony, за да се насладите на DualShock 4. Нужно са единствено този геймпад, компютър с Windows и USB кабел. Друга възможност е да свържете устройствата чрез Bluetooth. В този урок ще Ви покажем как безпроблемно да свържете и настроите своя контролер.

Как да използваме DualShock 4 със Steam?

Steam, популярната платформа за закупуване на игри, публикува ъпдейт, който позволява използването на DualShock 4 контролер с нея. Въпреки че поддръжката все още е в beta фаза, тя помага за включването на геймпада и контролирането на игрите. За да свържете DualShock 4 към Steam е нужно само да обновите клиента до последната версия и да го свържете към своя компютър.

Как да използваме DualShock 4 с компютър?

За целта на урока сме избрали една лесна за употреба и безплатна програма DS4Windows.

1. Изтеглете и инсталирайте DS4Windows. Въпреки че използването на контролера в Windows е доста улеснено, нужните действия не се свеждат единствено до свързването на двете устройства, а се налага да се инсталира допълнителен софтуер. Той се казва DS4Windows, чиято роля е да заблуди компютъра, че свързаният PS4 контролер всъщност е Xbox360, който се поддържа от операционната система. Щом изтеглите програмата разархивирайте изтегления файл. Щом направите това, ще видите два файла – DS4Windows.exe и DS4Updater.exe Активирайте DS4Windows.exe, тъй като вторият ще е нужен само при възникнали проблеми.

2. Стартирайте DS4Windows. Щом активирате програмата за пръв път ще бъдете попитани къде да се записват профилите и настройките на програмата – добър съвет е да остане опцията по подразбиране ‘Appdata’. След това ще се отвори нов прозорец, в който трябва да изберете Инсталиране на DS4 драйвер (Install the DS4 Driver), за да активирате своя DualShock 4 в Windows 8, Windows 8.1, и Windows 10. Ако операционната Ви система е Windows 7 изберете и Инсталиране на 360 драйвер (Install 360 Driver).

3. Свързване чрез USB. След като драйверите са инсталирани успешно е нужно само да включите своя геймпад към компютъра посредством обикновен micro USB кабел. Веднага след включването Windows трябва да разпознае контролера.

4. Свързване чрез Bluetooth. Една много добра функция на DualShock 4 е възможността за използването му безжично посредством Bluetooth. Затова е нужно компютъра или лаптопа Ви да имат наличен адаптер. За да осъществите връзката трябва да задържите PS и Share бутоните на контролера, докато светещата лента в горния му край започне да премигва. След това отворете Bluetooth опциите на компютъра си и сред намерените устройства изберете Безжичен контролер (Wireless Controller). В случай че бъдете помолени да въведете код за свързване, напишете ‘0000’. С това връзката трябва да е успешна.