Как да добавим видео карта към компютъра си

add-video-card-1Малко са ъпгрейдите, които могат да увеличат производителността, както добавяне на видео карта. Тя може да преобрази компютъра Ви от машина, която се товари дори при най-леките игри, до такава, която няма да се затрудни и с най-новите заглавия. Този вид ъпгрейд обаче изисква малко приготовления, тъй като трябва да имате необходимия хардуер, за да може да използвате новата карта. В този урок ще Ви покажем как да направите това.

Съвети преди покупка на видео карта

1. Изберете карта, която отговаря на бюджета Ви, дава максимално добра производителност за него и отговаря на нуждите Ви. Ако главно ще играете игри с нейна помощ, то карта, която е предназначена за професионална обработка и моделиране, няма да е добра идея, както и обратното. Независимо дали ще изберете AMD или Nvidia, ще почувствате коренна разлика от вградените в процесорите решения.

2. Изберете правилно захранване, защото много често срещан проблем е невъзможността на захранващата част да осигури необходимата енергия за безпроблемна работа на картата или да няма необходимите захранващи кабели за включване. Полезен съвет е да прочетете колко мощност изисква видео картата, която сте избрали, и обмислите захранване, което може да достави два пъти повече т.е. ако сте избрали карта, която използва 300W (вата) мощност, то е необходимо да имате захранване, което може да осигури поне 600W. Обърнете внимание и на видовете конектори на захранването, дали има нужните за картата.

Монтиране на видео карта

1. Премахнете страничния панел на компютърната кутия. В случай, че имате друга видео карта, премахнете я като изключите всички кабели свързани към нея.

2. Намерете PCI-E x16 слота, който е най-близо до процесора Ви. Обикновено е първият или вторият от възможните слотове от вида.

3. Подсигурете достъп до слота за видео картата като премахнете всички ненужни кабели, които са върху избрания слот.

4. В задната част на кутията ще намерите метални пластини, които са точно срещу слотовете. Премахнете нужния брой пластини, за да оставите местата им за външните портове на видео картата.

5. Поставете картата върху слота и с лек натиск я поставете. Повечето дънни платки имат задържаща пластинка в края на слота. След като сте поставили картата се уверете, че и пластинката е на мястото си и придържа картата.

6. Захванете картата за задната част на кутията, посредство болтчетата в комплекта.

7. В случай, че вашата видео карта има места за свързване на допълнителни 6 или 8 пинови конектори от захранването, свържете и тях.

8. Затворете кутията и стартирайте системата.

9. След зареждане на операционната система е много вероятно да видите десктопа си с доста по-малка резолюция. Това е защото са нужни драйвери за новия хардуер. Тях ще намерите в сайта на производителя или на диск, който е в комплекта.

Важно е да отбележим, че ако сменяте съществуваща карта на един производител с карта на друг, е нужно да премахнете старите драйвери и след това да пристъпите към инсталиране на новите.