Ревю на Google Nexus 6

googlenexus6-review1

От всички смартфони на пазара днес, Android феновете сякаш най-много се вълнуват от Nexus. Спекулациите, че цялата серия ще бъде спряна и заменена от така наречената програма Silver се оказаха безпочвени. Вместо това получихме по-голям, по-мощен Nexus, който се оказа един от най-добрите смартфони за годината.

Докато предишните модели бяха невпечатляващи, най-новият Nexus е всичко друго, но не и скромен. Google са дали всичко от себе си, но отговори ли Nexus 6 на високите очаквания, особено имайки предвид цената му? Нека да видим.

Дизайн

Nexus 6 е голямо устройство – по-голямо от повечето си конкуренти. Смартфонът е произвеждан от Motorola, затова е разбираемо, че по отношение на дизайна прилича на уголемена версия на Moto X. Металната рамка, извивката на гърба и разположението на бутоните отстрани са взети именно от там.

googlenexus6-review3

Страничните кантове са тесни, а големият 5.96 инча дисплей е покрит с 2.5D стъкло, което е леко извито по краищата и създава много приятна визия.

По твърдата пластмаса, от която е изработен задният капак на Nexus 6, не остават лесно отпечатъци, особено при бялата версия.

Що се отнася до удобство в ръката, не може да се отрече, че смартфонът е доста голям. Такъв обаче беше и Galaxy Note 4, който хората приеха добре. Една значителна разлика тук е материалът, от който е изработен Nexus 6. Хлъзгавата пластмаса и тънките метални страни правят захвата по-труден.

Дисплей

Разбира се причината Nexus 6 да е толкова голям е близо 6-инчовият дисплей. Той разполага с по-голяма резолюция Quad HD, а гъстотата на пикселите е скочила до внушителните 493 ppi.

googlenexus6-review

Накратко казано, дисплеят е абсолютен звяр и предлага несравнимо качество, за което безспорно допринася и AMOLED технологията. Цветовете са ярки, но точно колкото трябва. Ъгълът на виждане също е отличен и телефонът е напълно използваем отвън дори в най-светлите дни.

Производителност

Всичко, което можете да пуснете на огромния екран, върви отлично благодарение на най-добрата производителност сред смартфоните. С четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon 805 на 2.7Ghz, видеокарта Adreno 420 GPU и 3GB RAM памет, Google и Motorola са вдигнали летвата много високо.

googlenexus6-review2

Всичко това, комбинирано с красивия интерфейс на Android 5.0 Lollipop, предоставя изключително приятно потребителско изживяване. Превключването между приложенията с новия прозорец Recent Apps е безпроблемно, а всяко действие се изпълнява бързо и гладко.

Хардуер

Nexus 6 остава верен на серията и предлага всички необходими начини за свързване, макар да се отказва от слота за допълнителна памет. Сравнен с предшественика си обаче, той разполага с повече вътрешна памет – 32 или 64GB.

Двойните високоговорители са скрити, но това не пречи звукът от тях да е доста добър – почти толкова, колкото от BoomSound говорителите при последните модели на HTC. Ще можете с удоволствие да играете на игри и да гледате клипове.

googlenexus6-review4

Nexus 6 разполага с 13-мегапикселова камера с оптична стабилизация на изображението, която прави доста добри снимки и може да записва видео с резолюция 4k.

Батерия

Един от плюсовете на големите телефони е това, че имат място за голяма батерия. За съжаление, батерията на Nexus 6 е 3220mAh и не издържа особено много. При постоянна работа ще издържи около един ден, но не повече. По-тежките приложения ще я източат много по-бързо и макар в режим на готовност официално да издържа доста повече, на практика ще има нужда от презареждане поне през ден.

Добрата новина е, че технологията за бързо зареждане на Qualcomm е интегрирана в Nexus 6 и дори можете да използвате турбо зарядното на Motorola, което върви в комплект и не е нужно да го купувате отделно. Според официалната информация, 15 минути зареждане дават около 6 часа живот на батерията.

Заключение

Най-големият и може би единствен недостатък на Nexus 6 е цената му. Той е значително по-скъп от предходните модели, но трябва да отбележим, че е по-евтин от някои от директните си конкурент, като например Samsung Galaxy Note 4 и iPhone 6 Plus.

Nexus 6 е голяма стъпка в правилната посока за Motorola и Google. Екран, резолюция, производителност, камера, операционна система – всичко е по-добро от преди.

Ценови клас на продукта: Висок

Reviews

  • Дизайн8
  • Дисплей9
  • Камера8
  • Хардуер8
  • Издръжливост на батерията9
  • 8.4

    Оценка