Ревю на Evolve – една от игрите на годината

Evolve-review1

Идеята зад “Evolve” е страхотна – като асинхронен онлайн шутър, в който четирима играчи се изправят срещу огромно чудовище, сякаш всички най-добри моменти от “Кинг Конг”, “Джурасик парк”, “Годзила” и “Хищникът” сa събрани в едно. Изпълнението също никак не е зле. Това е внимателно конструирана, добре балансирана игра, чиято единствена слабост може би е, че е толкова добра, колкото са добри играчите.

Evolve-review5

Нека ловът да започне

Режимът на игра Hunt дава на чудовището малко преднина, за да избяга на хората и да започне да еволюира. Ловците трябва да използват различни средства, като например животно следотърсач, а могат и да разчитат на околната среда – когато видят подплашени птици или убити диви животни по земята, нещата са ясни. Мачовете са достатъчно динамични и предлагат съспенс, който избухва в епични битки… стига контролиращият чудовището играч да има необходимите умения. Ако чудовището няма представа какво върши или не е запознато с картата, играта няма да продължи дълго и няма да е забавна.

Evolve-review3

Другите режими на игра също си имат своите добри моменти, но не са толкова вълнуващи. В режим Nest ловците трябва да търсят яйцата на чудовището по картата, докато то се опитва да ги опази. Режим Rescue представлява спасителна мисия, в която ловците търсят оцелели, а чудовището трябва да ги елиминира. В Defend пък играта се превръща в защита с кули.

И стигаме до режим Evacuation, който успешно комбинира всички гореспоменати. Ловци и чудовища се съревновават в рамките на 5 рунда, като победителят в един рунд, получава някакво преимущество за следващия. Всеки следващ рунд е в различна част от света и се гласува от играчите.

Evacuation си има някои проблеми, но повечето от тях са по отношение на баланса. Ако едната страна печели, общо взето става непобедима. Играта се опитва да реши този проблем като дава автоматично преимущество на по-слабия отбор. Най-големият недостатък на този режим обаче е продължителността. Петте рунда могат да се проточат повече от час.

Evolve-review4

Трудност

Evolve не е просто безмозъчен шутър. Да играете като ловец изисква доста умения, които трябва да усъвършенствате в продължение на часове. Всички ловци имат основно, вторично и допълнително оръжие, всяко с определена функция в битката срещу чудовището. То пък трябва да придобива нови умения и да ловува достатъчно диви животни, за да еволюира до следващата стъпка и да стане по-силно.

Макар същинските битки да са доста забавни, Evolve е трудна игра и може да откаже доста играчи. Много от уменията и бонусите на ловците трябва да бъдат отключвани в рамките на няколко часа. Четири от класовете ловци са заключени, докато първоначалните четири не бъдат ъпгрейднати. Същото важи и за чудовищата, където Kraken и Wraith са заключени. Всеки играч започва от нулата, което означава, че първите няколко часа ще сте изключително слаби.

Evolve-review7

Графика

Не е тайна, че сме в ерата на пикселите и всяка точица, всеки кадър в секунда, всяка техническа подробност се гледат под лупа.

Evolve се справя доста добре при тази проверка и изглежда внушително, ако можете да я играете с максимални детайли. Вярно, не е играта с най-добра графика, която сме виждали, тъй като стилът й е повече анимационен, отколкото супер реалистичен. Въпреки това обаче Evolve съвсем не е грозна.

Заключение

В свят с пренаселени онлайн шутъри, Evolve предлага уникален геймплей. Множеството мултиплеър режими са гаранция за забавление с приятели или непознати. Макар да изисква повече време и усилия, за да я усвоите, Evolve е напрегнат и вълнуващ екшън с много потенциал.

Минимални изисквания:

Операционна система: Windows 7 64-bit
Процесор: Intel Core 2 Duo E6600 / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6400+
RAM памет: 4GB
Видео карта: NVIDIA GeForce GTX 560 / ATI Radeon HD 5770
Свободно дисково пространство: 50GB