3 важни фактора, които трябва да съобразите при покупката на нов телефон

покупка на нов телефонСмартфонът придобива все по-важна роля в нашия живот. Телефонът вече не е само средство, чрез което можем да комуникираме – текстово и чрез обаждане. Той не е и само компактен уред за връзка със социалните мрежи и многобройните интернет сайтове. Чрез него все повече хора плащат сметки и управляват битови уреди и охранителни системи.

Колкото и внимателно да е използван един смартфон, в даден момент се изчерпва фабрично заложеният му капацитет. Тъжната истина е, че умните телефони изчерпват потенциала си доста по-бързо от обикновените мобилни апарати тип слушалка, така че покупката на ново устройство може да се окаже сложна задача. Тук ще ви посочим 3 ключови фактора за правилен избор на нов смартфон.

Обвързани ли сте към конкретна операционна система?

Щом използвате смартфон, значи работите с iPhone, или с Android базирано устройство. Операционната система е всъщност софтуерът, използван от телефона ви, и тя бива обикновено iOS за апаратите на ябълката, и Anroid за моделите на останалите марки. Операционните системи на Google и Apple са заложени в над 90% от телефоните, използвани по света.

Бъдете уверени, че двата гиганта ще направят всичко възможно да ви задържат в своята екосистема. За времето, в което сте използвали телефон, базиран на една от двете платформи, вие вероятно сте сваляли музика, филми и всякаква мултимедия. Преминавайки на друга платформа, те вече няма да бъдат достъпни. Помислете от какво значение ще бъде за вас този факт при смяната на смартфона.

Нужен ли ви е наистина Флагман?

Телефонът дотолкова се е превърнал в символ на престиж, че много хора решават да се хвърлят в един необмислен разход, само и само да впечатлят околните. Преди да похарчите над 1000 лв за най-новия флагман на престижна марка, или двойно повече, ако го вземете на изплащане за 24 месеца от оператор, помислете! Какво повече ще получите срещу парите си.

Добре е да имате ясна визия какво ще правите с телефона преди да инвестирате в толкова скъп продукт. Някои флагмани имат наистина откачени спецификации, от които болшинството хора рядко, или никога не се възползват. Операциите, нужни на болшинството ползватели, са заложени и при по-старите и по-евтините модели. Спокойно можете да заложите на Galaxy S7 вместо на Galaxy S8, и на iPhone 6s Plus вместо iPhone 7 Plus.

Какво ви интересува в един смартфон?

Умните устройства, освен за разговори, ни служат и за заснемане на снимки и видео, за браузване в мрежата, за игри и т.н. За да направите правилен избор, е важно да обмислите кои са най-важните за вас характеристики – батерията, камерата, цената?

Помислете коя функция ви е най-нужна в ежедневието и базирайте търсенето си на тези характеристики, а не на марка и модел. Да флагманите се справят перфектно във всеки аспект, но повече или по-малко същите функции са заложени във всяко устройство.

Например, новият модел от серията OnePlus – OnePlus 6 е по-добър от iPhone X и струва 50% по-малко. Освен това с него ще можете спокойно да мигрирате към която и да е по-нова разработка при Android устройствата, стига да предлага по-добра производителност, качество на изображенията, по-дълъг живот на батерията от този, който използвате в момента.