Ревю на Samsung JS9500 SUHD

samsung-js9500-1

Допреди 5 години, битката на телевизорите се водеше в инчове. Всичко се свеждаше до това кой може да направи по-голям екран на разумна цена.

На тазгодишното изложение CES 2015г. обаче, Samsung води битката не в инчове, а в нанометри. Ако не сте се досетили, говорим за технологията Quantum Dot, която компанията нарича SUHD. Накратко казано, QD екраните са по-ярки, по-детайлни и с по-точни цветове от стандартните LCD LED.

Екран

Науката зад технологията Quantum Dot се крие в нанокристали с размери между 2 и 10 нанометра. Размерът им определя дължината на вълната на светлината, излъчвана от пиксела, което е много по-точен начин за възпроизвеждане на прецизни цветове. Нанокристалите всъщност се използват още от 80-те години, но едва сега навлизат в системите за домашно кино.

samsung-js9500-2

samsung-js9500-3

Защо нещо отпреди 30 години се използва в модерна техника? Защото Quantum Dot дава на телевизорите 30% по-голяма точност на цветовете и 64 пъти повече цветна градация на всеки пиксел, сравнено със стандартните LCD LED екрани. Просто казано, цветовете на JS9500 са впечатляващи. Телевизора ще се предлага в 3 размера на големина на екрана: 65, 78 и 88 инча

Съдържание

Остава обаче въпросът дали ще има достатъчно 4K съдържание през 2015г, за да оправдае покупката на толкова скъп телевизор? Благодарение на Samsung, да.