Ревю на Panasonic TZ80

review-panasonic-tz80-2

Новият Panasonic TZ80 е новият представител в бюджетния клас камери на компанията, заместител на миналогодишния TZ70. В тазгодишния модел Panasonic са въвели опцията за увеличаване на броя на пиксели до 18 милиона, въпреки че преди година, в преследването на по-добро качество, намалиха сензора на TZ70 на 12MP. Други новости са възможността за правене на снимки и видео с резолюция 4К. Запазен е обективът от предния модел Leica DC Vario-Elmar с 30х оптично приближаване. Още една новост е наличието на безжична Wi-Fi връзка, за съжаление няма NFC чип за високоскоростна връзка с такива устройства.

Дизайн

TZ80 е примамлив избор, както за начинаещи, така и за по-напреднали фотографи. Потребителите ще намерят за доста удобни бутоните за управление на устройството. Въртящият бутон на горната страна на камерата разкрива възможността на TZ80 за опериране в полуавтоматичен и ръчен PASM режими. Intelligent Auto (iA) е добра опция за начинаещи. Около обектива има пръстен, позволяващ промяна на определени опции, които могат да се избират от потребителите. Добрите новини за почитателите на камери с възможности за персонализиране не свършват до тук, на задната страна на камерата се намират още четири физически бутони, заедно с “виртуалните”, които са достъпни чрез тъч екрана. Благодарение на него потребителите могат да настроят точката на автофокус само с докосване на дисплея. Визьорът на камерата е доста малък, в сравнение с останалите модели в класа. Малкият му размер предразполага че няма да се ползва за всяка снимка, но остава използваем при случаите, когато не може да се използва екрана, например при ярка слънчева светлина. В нормални условия дисплеят предоставя добра видимост и детайл при почти никаква зависимост от отражения.
Режимът Post Focus бе представен в TZ80, но е нещо което сме виждали и в други модели на компанията. Работата му се изразява в заснемане на много кадъра с голяма бързина като всеки е с различен фокус. След като е заснета снимката потребителя избира един от тези кадри и записва снимката.