Ревю на Microsoft HoloLens

review-microsoft-hololens-4Бъдещето на технологиите, в частност компютърните, изглежда доста обнадеждаващо, благодарение на множеството нови устройства и иновации в тях. HoloLens, устройството на Microsoft за виртуална реалност, е доста близо до очакваните технологии в бъдеще. В ранните си разработки HoloLens не беше от най-запомнящите се иновации, но с времето огромният потенциал на тази технология се разгърна забележително. Въпреки че има още време до пълното си развитие, устройството се справя задоволително с всички задачи.

Комфорт и качество на изработка

HoloLens се състои от два пръстена – единият външен е дебел пластмасов и съдържа всичкия хардуер, а другият вътрешен е по-тънък и покрит с мек материал за удобство при носене. Вътрешният пръстен се наглася спрямо потребителя чрез плъзгачи намиращи се отзад. Омекотяването е малък детайл, но позволява пълното фокусиране върху виртуалната реалност. Въпреки това при често сваляне от главата се налага да се пренастрои вътрешният пръстен. В случай че имате къса коса или я държите вързана няма да имате особени проблеми, но ако имате дълга и буйна, то ще имате малко трудности при нагласянето на пръстена.

Както при всички подобни устройства и в HoloLens, главната тежест се намира в предната част, която не е неприятна, но осезаема. Носенето на очила също не е проблем, тъй като няма натиск към лицето, който е наличен в останалите конкурентни виртуални реалности. При използването на HoloLens заобикалящата среда е видима и това помага срещу чувството на дезориентация и клаустрофобия. Вървенето назад е най-трудно, тъй като периферното зрение е препречено и не е възможно бързото завъртане.

Устройството изглежда и придава усещане за качествена изработка. Нищо в него не е пренебрегнато с нискокачествени материали. По видът му може да се каже, че принадлежи към офиса, но спокойно може да се настани и във всекидневната на всяка къща. В бъдеще от Microsoft ще добавят и по-издръжливи материали, тъй като в момента не би било уместно да бъде изпуснато или да е в ръцете на малчуганите.