Ревю на фотоапарат Nikon D3400

review-nikon-3400-3

След появата на популярния модел D40 през 2006г., Nikon се справя добре с разбиването на идеята за нуждата на DSLR да бъде голяма по размери машина. Разбира се оттогава компанията произведе много дори по-компактни камери, предназначени за младите ентусиасти. Независимо от това Nikon запази и традиционните си серии за потребители търсещи такива камери. Nikon D3400 е представител на камерите с малки размери и опростен дизайн. В нея не само е намалено теглото и размера на предшественика D3300, но и е увеличена батерията.

Дизайн

Nikon D3400 е направена да бъде малка и лека, но компанията са подсигурили достатъчна повърхност за безпроблемно ползване без да има опасност от изпускане, както и удобно място за поставяне на палеца без да активира допълнителни контроли на камерата. Със своите едва 650гр. при поставена батерия, карта памет и лещи, този фотоапарат е един от най-леките на пазара в момента. Естествено толкова малко устройство има и своите недостатъци. Поставяйки лещи различни от най-малките и леки прави устройството небалансирано. Фотоапаратът не е на нивото на своите събратя от серията D5xx, което е очаквано вземайки предвид цената. Изключвайки това има и много положителни страни. Мекото гумирано покритие върху мястото за захващане подобрява усещането в ръката и това е допълнено към мястото за поставяне на палеца. Механизмът за промяна на режимите се достига лесно и въртенето е осезаемо, а бутоните са ясно обозначени и с разумна големина. Програмируемият Fn бутон е разположен отстрани на лещата, а това е добре дошло при липсата на директен ISO контрол.

review-nikon-3400-4

Производителност

Измервателната система на Nikon D3400 може да се сменя между три опции – мулти, централизирано и точково. Фотоапаратът по подразбиране е настроен на мулти режим, който се държи приятно предвидимо. Снимките не са преекспонирани дори при главен затъмнен обект. Въпреки това ситуацията леко се променя при осветен обект – експозицията е леко намалена. Освен това със своя бутон за компенсиране на експозицията, който работи съвместно със задния команден пръстен, всяка интервенция по отношение на това е бърза и безпроблемна. Автоматичният баланс на бялото е със сходно високо ниво на качество.