Лъскав или Матов дисплей? Кой е по-добър?

photoi7Много хора се колебаят какъв дисплей на лаптоп или монитор да си изберат и първоначално са с убежденията че няма особено голяма разлика между двата вида, но не е така. Ще ви изложа плюсовете и минусите на двата вида за да може да вземете правилния избор. Дисплеят е едно  от най-важните неща при избора на лаптоп, така че внимавайте.

Кой е по-добър:

Като цяло има разлика в качеството на дисплеите. Всеки един монитор или лаптоп предлага различен брой цветове или различна яркост на екрана, за това няма да говорим за качество!

Матовият дисплей за разлика от своя враг в пазарната индустрия (лъскавия дисплей) може да се използва на открити и осветени от слънцето места. За разлика от лъскавия дисплей който се държи изключително лошо на места с голяма осветеност или по силно стайно осветление. Лъскавият дисплей предава голяма част от отраженията и е един вид като стъкло, което понякога дразни очите и води до болки в глава,  по-бързо измаряне на очите при по-дълго време на престой пред дисплея и т.н.

Ако възнамерявате да използвате лаптопа на открито ви препоръчваме матовия! Но лъскавия дисплей има едно много специфично качество и е доста ценено от своите привърженици, а това е именно наситеността на цветовете. В сравнение с матовия дисплей, лъскавия е с доста по-голяма  яркост на цветовете, което придава според много потребители по-добра картина на филма или игра която играете, разбира се при положение че в стаята не прониква голямо количество светлина и няма отблясъци които да ви дразнят.

На пазара от скоро се разпространяват Anti-Glare протектори които се поставят върху лъскавия дисплей и намалят  отблясъците но също така намалят качеството на картината и цветовете. За това ако възнамерявате да поставите подобен дисплей протектор се уверете че има протектор за вашия размер дисплей и тогава предприемайте следващите стъпки!