Ревю на Lenovo LaVie Z

lenovo-lavie-z-1

Когато Lenovo обяви Lavie Z HZ550, лаптоп струващ 1500$, но тежащ едва 780 грама, предизвика огромна вълна от интерес към този ултрабук. За съжаление от обявяването до пускането на този модел на пазара, мина доста време и се появиха конкуренти като Dell XPS 13, а цената на този модел започва от 800$, както и Asus Zenbook UX305 (стартова цена от 700$), а и Macbook Air (стартова цена от 1000$). Трябва да отбележим, че въпреки това Lavie Z HZ550 е най-лекия лаптоп на пазара и е един от най-добрите ултрабуци в света.

Дизайн

Lenovo LaVie е толкова лек, че усещането когато държите този ултрабук е че това е прототип на лаптоп, без никакъв вътрешен хардуер. Ако сравним 780 грамовата машина с горните три ултрабука, които тежат 1.18кг(Zenbook UX305) и 1.17кг(Dell XPS 13), разликата е огромна, докато MacBook Air тежи 1.22 килограма.

lenovo-lavie-z-6

Корпусът на лаптопа е широк 18мм, като корпусът е изграден от устойчиви и висококачествени материали, характерни за бранда Lenovo.

lenovo-lavie-z-5

Една част от този ултрабук, която определено не е на нивото на останалите компоненти на лаптопа – клавиатурата, тъй като от Lenovo са решили да използват японски стил клавиатура,т.е доста по-малък space бутон, както и супер малки Alt, insert, delete и control бутони. Като изключим това, клавиатурата е доста удобна за писане и напомня за златната ера на Lenovo Thinkpad сериите. От компанията също така са работили доста сериозно над тракпада, който може да бъде съпоставен като качество към тракпадовете на Apple, което е доста сериозна похвала.