Какво е root при Android? И за какво се използва

Photoi9Какво е rooting? Защо трябва да root-на Android устройството си? Това са доста често задавани въпроси, но като че ли липсва изчерпателен отговор. Днес ще поговорим за възможностите, които ви дава този процес. Как той ще повлияе положително на употребата на устройства управлявани от Android. Трябва да започнем с едно предупреждение: Root и модифициране на един телефон премахват гаранцията от производителя. Има опасност за софтуерна повреда на телефона или иначе казано „brick”. Какво е това? Каквото си мислите. Софтуера на телефона се скапва до такава степен, че телефона става неизползваем,Все пак не трябва да се плашите. Ако се поинтересувате достатъчно ще успеете да направите всичко както трябва и ще извлечете само ползи.

Какво значи Rooting-ът?

“Rooting” на вашето устройство, значи придобиването на „супер потребителски“ права от операционната система Android. Със тези привилегии ще получите възможност за зареждане на променени версии на Android (ROM-ове), инсталиране на различни теми, повишаване на производителността, по-дълъг живот на батерията.

Възможна е и инсталация на софтуер, който е невъзможно да бъде инсталиран без нужните права. Този процес е еквивалент на „jailbreak” -техниката за хакване на iPhone, която е доста по позната на обикновения потребител.

Защо този процес се нарича Rooting?

Терминът “root” идва от средите на операционната система Unix/Linux.  Той описва потребител, който разполага с върховни права и разрешения за всички файлове и програми, които могат да променят и модифицират във всеки един аспект. Производителят/мобилният оператор на телефона ви дава само „гост“ привилегии когато закупите устройството си. Това е така, защото те не искат да повредите телефона си фатално.  Това прави по-лесно управлението на устройствата, ако те са заключени до определено ниво на достъп. Така вие получавате бърза и навременна поддръжка. Все пак, за хората, които са навътре или искат да се научат да боравят една идея повече с устройствата си, тези „гост“ права не са достатъчни.
За какво може да ни послужат Root правата?

Модифициран Софтуер (ROM)