Какво да гледаме при избора си на хостинг план?

Ако си задавате въпроса: “Какво да гледаме при избора си на хостинг план?”, то сте на правилното място. Определянето дали една хостинг оферта е добра, или друга е подходящата за вас, не е трудно, ако знаете кои показатели да гледате при своето търсене. И обратното, използването на грешния хостинг би могло да се превърне в прекалено скъпа грешка особено ако не познавате добре този тип услуга. Има няколко фактора от изключителна важност, които биха улеснили вашето решение и биха ви помогнали да изберете точния за вас хостинг план.

Предназначение

Преди всичко трябва да сте на ясно за каква цел ще е нужен съответния хостинг. Избирате хостинг за вече съществуващ уеб сайт или искате да създаде изцяло нов, ще повлияе върху вашето предпочитание. Искате да имате личен сайт просто за забавление или пък уеб страница, свързана с бизнеса ви?  В случай че сайтът е за лични нужди, то дори безплатен хостинг ще добър вариант. Ако обаче сайтът има друга цел, то е препоръчително да помислете за платена услуга.

След като сте решили, че платената опция е подходяща за вас, то може да избирате измежду няколко възможности като  хостинг на домейн и стандартен платен хостинг. С хостинг на домейн плащате само за името на домейна и може да “съхранявате” сайтa, където пожелаете. Този план е по-скоро предназначен за компании, имащи нисък бюджет, и разполагащи със сайт на платформа като WordPress, Tumblr и други подобни.

Най-често срещаният хостинг вариант за уеб сайтовете е стандартен платен споделен хостинг. Тази услуга обикновено се таксува месечно или годишно, като вие плащате такса за определено пространство. Платеният хостинг се предлага с доста опции и екстри, затова наистина помислете внимателно преди да се спрете на даден пакет.

Цена

Който какво и да казва, задължително се информирайте каква реална стойност получавате срещу своите пари. Цените на хостинг пакетите варират в широки граници и понякога разликата между най-ниския и най-скъпия може да е безумна. Но не се примамвайте от най-изкушаващата цена на пръв поглед, защото често евтиното излиза прескъпо.

Минимално, за да бъде наистина изгоден вашият пакет, той трябва да бъде с достатъчно бърз хостинг, така че да съхранява между 50 до 100 не толкова активни домейни, с базова поддръжка на уеб статистика, имейл и прилежащите към него услуги, инсталиране на автоматичен скрипт, актуализиране на PHP и MySQL, основна техническа поддръжка след продажбата и поне 99,9% uptime на сървъра.

Би било плюс, ако хостът може да осигури редовно сървърно архивиране, периодично сканиране на злонамерен софтуер, т.н. антиспам защита, и допълнителни специализирани сертификати за IP сървъра, както и частни SSL сертификати.

Функционалност