Как се възстановяват изтрити файлове от хард диск или флашка

recuvaСлучвало се е на всеки. Трием по погрешка файлове, без да искаме изпразваме кошчето си и въобще не се замисляме понякога какви файлове съдържа кошчето. Щом обаче  разберем какво сме изтрили, винаги се оказва нещо важно. Смятате, че вашите неща  са изчезнали напълно? Това не е така, защото не са една или две програмите, които  могат да възстановяват загубени файлове. В този урок ще ви покажем как се работи с една от тях. Програмата е лесна за използване и има безплатна версия която можете да използвате. Разбира се можете и да си я закупите. Освен че е лесна програмата може да ви свърши много добра работа.

1. Спрете да използвате хард-а си.

Шансовете да възстановите един файл намаляват драстично, колкото повече използваме дяла, в който са били поставени данните.  Добавянето или премахването на други файлове може да повреди тези, които искаме да възстановим. За да максимизираме шансовете си, теглете и записвайте, само ако е  нужно.

2. Намерете нужния ви софтуер.

По-известните програми са платени. Има и няколко много популярни безплатни еквиваленти, които работят страхотно. Ако имате някакви  по-специфични нужни ще трябва да се обърнете към някой платен софтуер. Най-популярните безплатни варианти са:

Recuva

Puran File Recovery

Glary Undelete

Restoration

Ние ще работим с Recuva.

3. Изтеглете Recuva.

Запазете файла по възможност в различен дял от този, в който са изтритите файлове. Програмата ви дава възможността да изтеглите портативна версия  на друг компютър и да я запишете на флашка. Тя няма нужда от инсталация и може да се пусне от там. Но все пак ние ще работим с стандартна версия инсталирана.
Можете да прочетете повече както и да изтеглите програмата от СОФТУЕР.

4. Пуснете програмата.

Ако ползвате портативната версия, сложете флашката и съответно я пуснете. Повечето програми могат да възстановяват файлове както от твърдия ви  диск, така и от флашката ви, за това няма нужда да теглите отделна програма за двете.

figura1

На картинката сме показали менюто преди да започне да сканира. Тази картинка ще я виждате само 1 път при стартирането на програмата, след нея избора къде ще търсите файлове ще го търсите от самата програма. В случая ние сме избрали да търсим в My Documents (Моите Документи). Вие разбира се, може да си изберете друга.
Първата опция I`m not sure (Не съм сигурен) – при този избор програмата ще търси из целия компютър.
On my media card or iPod – търсене на файлове от преносими устройства като флашка и т.н. без дискове и флопита.
In My Document – при избор на тази опция програмата ще търси в вашите документи.
In the Recycle Bin – програмата ще търси за изтрити файлове от кошчето ви.
In a specific location – ако изберете тази опция, ще можете да зададете точното място (директория) където желаете да се претърси за изтрити файлове.