Как се споделят файлове в Windows 10

homegroup-3

Един от най-лесните и бързи начини за споделяне на файлове до всички компютри, работещи под Windows 10, е чрез използване на HomeGroups. Представено първо в Windows 7, това допълнение е за потребители, които търсят лесен начин за споделяне на файлове.

1. Стартиране на HomeGroups. За да настроим HomeGroups, в полето за търсене, разположено на таскбара, задавaме търсене HomeGroup или чрез следния път през Start menu > Control Panel > HomeGroup.

2. Съставяне на HomeGroup. Контролният прозорец на HomeGroup ще провери връзката с мрежата, за съществуващи групи, ако има ще ни покани да се присъединим. Ако не натискаме – натискаме Create a homegroup. Натискаме на Next и избираме какви данни и устройства,например принтери, да споделим с останалите потребители в групата. Натискаме отново Next и запазваме паролата, за да може нови потребители да се присъединяват към нашата група.

3. Добавяне на компютър към собствена HomeGroup. Ако вече има съществуваща група в мрежата, ще видим потвърждение чрез бутона Join now. Натискаме го и стартира автоматично процес, сходен със създаването на HomeGroup – избираме данни и устройства за споделяне, тогава изчакваме Windows да ни свърже, ако е успешно ще ни поиска паролата на групата, в която искаме да се присъединим, която може да намерим на компютъра, създал групата.