Как се прави bootable (буутваща) usb флаш памет

bootable-usb

Rufus е малка апликация, която е проектирана да форматира и създава буутващи USB флашки, мемори стикове и подобни устройства. Причините да искате да създадете флашка, от която да се зарежда нещо са много:

Искате да направите буутващо USB, за да инсталирате операционна система или друг вид софтуер. Работите на компютър, който няма инсталирана операционна система. Искате да обновите firmware или BIOS. Искате да пуснете програма на ниско ниво. Пример за такава е low-level format на някой диск.

Инструментът разполага и с опция за FreeDOS. Тя е полезна, ако искате да заредите компютъра или лаптопа си в DOS режим. В този режим е по-лесно да надградите BIOS. Процесът само по себе си изисква DOS команден прозорец. Но за този инструмент ще говорим в друг урок, сега ще обърнем внимание на това, как се създава bootable usb памет.

Инсталация на програмата Rufus

Rufus е портативна програма, която може да се пусне директно. Няма нужда от инсталация. Софтуера може да изтеглите от официалната им страница: Rufus след изтеглянето, веднага може да стартирате програмата.