Как се прави бекъп (backup) на компютър

backup-computerПри един токов удар, вашият хард диск може да се повреди и да загубите важна информация. Единственият сигурен начин да запазите личните си спомени, бизнес документите, банковата информация и всичко сантиментално, е да пазите резервно копие на данните си. Всеки трябва да знае как се прави бекъп, за да се предпази от главоболия.

Създаване на Windows 7 изображение със системен бекъп

Вграденият инструмент за правене на изображения в Windows създава копие на всички файлове на някой дял. Това включва и самата операционна система, настройки, програми и файлове. Не е толкова функционална като платените варианти, но това е напълно достатъчно, ако нямате някакви специфични нужди.

backup-computer1

За да възстановите от изображение (image) ще ви трябва възстановителен диск. Него ще направим с гореспоменатия инструмент. За да стане всичко, първо трябва да си направите възстановяващ дял. Това е буутващ диск, който може да бъде зареден в Windows Recovery Tool. Създаването става като отидете в Start менюто и напишете recovery в прозореца за изпълнение. В прозореца, който ще излезе трябва да натиснете върху линка за създаване на такъв дял. Вкарайте USB флашката си, която ще се използва като възстановяващ диск.

След като е готов дискът, може да продължите със създаването на изображението. Това може да стане през Control Panel > System and maintenance > Backup and Restore > Create a system image.

Изберете дестинацията за вашия бекъп. На първия екран ще трябва да изберете къде да отиде направеното изображение. Аз избирам втория си дял в случая, но може да запазите информацията в мрежата си, на външен носител или да запишете бекъп-а на DVD дискове.

Следва да потвърдите избора си. Уверете се, че правите копие на главния си дял. Там се намират операционната система, файловете, програмите и т.н. Натиснете Start Backup

Според размера на информацията и бързината на устройствата ви може да ви отнеме от няколко минути до няколко часа.
Правете си образ редовно – на седмица или месец и всеки път преди да направите нещо драстично.
Процеса на възстановяване е много лесен. Трябва да заредите възстановяващия диск от преди малко. След това на екрана, който ще се появи трябва да изберете желаната подредба на клавиатурата. След това изберете Troubleshoot > Advanced Option > System Image Recovery. Инструментът автоматично ще възстанови информацията. Ако бекъпът е на външен носител, уверете се, че той е свързан.