Как да защитим папка или софтуер с парола

set-password11Наскоро сте заснели интересни снимки или клипове, които не искате да попадат в чужди ръце? Разполагате с чувствителна информация,  която не трябва да бъде виждана от никой?

Този урок е точно за вас и за хората, от които получихме няколко запитвания с въпроса „Как се слага парола на файл,папка или програма?“. В него ще ви покажем три метода за защита на папки и компютърни програми или с други думи как да защитим информацията ни, чрез поставяне на парола.

Метод 1 – Windows XP

При тази версия на Windows има вграден .ZIP архиватор, който има възможност за поставяне на парола към даден архив.

1.Изберете и намерете файловете, които искате да защитите с парола.

2. Маркирайте желания файл/файлове, натиснете  с десния бутон на мишката върху тях. В появилото се меню изберете Send To. След това трябва да изберете опцията Compressed (Zipped ) Folder.

set-password

3. В папката, в която се намират файловете ще се появи нов архив. С двоен клик отворете ново-появилия се файл.  В горното меню File се намира опция Add a password. Изберете опцията.

set-password2

4. Ще се появи прозорец, в който ще трябва да въведете парола и да я повторите.  Препоръчваме паролата да се състои от най-малко 8 символа и да съдържа букви, цифри и символи. Това ще я направи по-трудна за разбиване и отгатване.

set-password3

5. Всичко е готово. Сега остава да преместите важните файлове на диск или usb флаш памет, или където искате да си ги съхранявате.

Метод 2 – Windows Vista/7/8

При по новите версии на операционната система няма вградена опция като при Windows XP. Тук ще трябва да разчитаме на външна програма, като избора е много голям. Ние специално се спираме на 7zip, защото е безплатен и един от най-добрите в областта.

1.Изтеглете желания софтуер и го инсталирайте. Гореспоменатата програма може да бъде изтеглена от www.7-zip.org. Този урок ще е базиран на нея.

2.Създайте архив на файловете, които искате да защитите. Това става с десния бутон върху избраното съдържание и Add to archive.

set-password4

3. Променете зададените настройки. На екрана ще се появи прозорец, в който може да промените името на архива при желание. Има поле, в което може да избирате типа архив. Тук трябва да отбележите .ZIP. При този формат, архива ще може да бъде отварян и на компютри, които нямат инсталиран архивиращ софтуер като WinRAR и други.

set-password5