Как да си изберем телефон

choose-smartphone1

Написали сме някой от по-важните неща които ще трябва да вземете под внимание при избора на вашия бъдещ телефон. Обърнали сме внимание на: операционната система, дисплей, процесор, оперативна памет,  версия на системата, дизайн и издръжливостта на батерията.

Избор на операционна система

Към момента има 3 основни платформи. Android, iOS и Windows.

Android е операционната система на Google. Тя е с отворен код, а Android е най-използваната система за телефони. За  в момента Android устройствата превъзхождат по брой конкуренцията. Платформата притежава много приложения, които са  достъпни през Play Store. Най-голямото му предимство и в същото време недостатък е отворения код. Като цяло много  лесно може да персонализирате телефона си, но също толкова лесно може да го и повредите. При невнимание много бързо  се стига до връщане към заводски настройки.

iOS е платформата на Apple. Тя е най-големият конкурент на Android. iOS разполага с близък брой приложения в своя  магазин, в сравнение с Play Store. Производителите се стремят интерфейсът да е почти винаги един и същ и да няма  грандиозни промени. Интерфейсът на iOS е опростен и се работи сравнително лесно с него. Сигурността на устройството  с iOS е на добро ниво.

Windows е творението на Microsoft.  Това е операционната система за телефон, която разполага с по-различен  интерфейс от останалите системи. Той е уникален и е основан най-вече на схема от плочки, които наричаме Live Tiles.  Голям недостатък е ниският брой на приложения в Windows Store, но това постоянно се развива и докато в началото  беше голям недостатък вече Windows Store се развива добре.

Дисплей

При дисплеите има няколко фактора. Това са размер, резолюция и технология на изработка. Размерът зависи изцяло от  предпочитанията ви и за какво ще използвате телефона. При резолюцията обаче, стремете се поне към 1280 на 720  пиксела или нагоре. Това гарантира доброто показване на изображенията. Технологиите на дисплея са AMOLED и IPS.  Тези технологии отговарят за качеството на картината и цветовете и са изключително важни. IPS технологията предлага  по реални цветове. Цветовете на AMOLED пък са по-наситени и ярки, но за сметка на това може да има разминаване от  реалните цветове на дадено изображение.

Процесор

Това е най-важната част за един телефон, или както много хора я наричат “сърцето на телефона”. Ако искате той да  работи добре във времето или поне да можете да използвате приложения с средна скорост ще трябва процесора ви да е с  минимум две ядра. Запомнете, че вие не си купувате телефон, вие си купуватe малък компютър.