Как да разберем колко битов Windows да сложим на компютъра си

Първо ще започнем с това какво е различното между 32 бита и 64 бита. Битовете са характеристика на централния процесор. 32-битовите процесори могат да се справят с не повече от 3,5 гигабайта RAM. 64-битовите версии нямат това ограничение и при по-мощен компютър управляват ресурсите в пъти по-добре.

Как да разберете дали компютърът ви е с 32/64 бита Windows

Означението на битовете е както следва: x64 за 64 битов Windows и x86 за 32 битов Windows.
За Windows Vista и Windows 7 трябва да отворите Start менюто и да натиснете с десен бутон на Computer/Компютър, може да направите това и от работния плот ако имате изскарана иконата там. След това натиснете на Свойства/Properties. Под раздел System ще намерите желаната информация.

windows-operating-system-bits1

За Windows XP отново трябва да натиснете с десен бутон на My Computer. Натиснете на свойства и потърсете надписа x64 Edition. Ако той е на лице в раздел System, то вие сте с 64-битов Windows, Ако не, то вие сте с 32-битов Windows.

Коя версия на операционната система е по-подходяща за нас

За да инсталирате 64-битова операционна система, трябва да имате процесор, който да го позволява. Това може да разберете от неговото упътване или в някой магазин за компютри. Уеб сайтът на производителя също може да помогне. По-долу ще приложим и метод за проверка чрез Windows 7/Windows Vista. Ако тази възможност е на лице, то най-добре да сложите 64 бита. Както казахме, това води до по-голяма производителност при 4+ гигабайта RAM и ще ви позволи да работите по-бързо с компютъра си. Ако процесора ви не е подходящ, то нямате избор освен да инсталирате 32-битова операционна система.