Как да проверим версията и производителя на BIOS

biosПонятието BIOS е съкращение от Basic Input/Output System. По просто казано BIOS-а създава комуникацията между операционната система и firmware-а на компютъра ви. Както всичко останало свързано с компютрите и тук има различни версии с различни предназначения. Понякога може да искате да обновите BIOS-а си, или с други цели, като. Проверката може да стане по няколко начина. Има разлика и според операционната система, която ползвате. Ето как да проверим версията и производителя на нашия BIOS.

За операционната система Windows 7, разполагаме с три начина да направим проверката

Обикновено още с първия постигаме успех, но понякога има разминаване между различните методи. Едни показва само версия, другия производителя. За това е добре да прегледате информацията и през трите инструмента, за да сте по-сигурни.

Първият метод включва проста проверка през dxdiag

Това е най-лесното, което може да направите, но доста често там пише само версията на BIOS, без производителя. За да направите това нещо трябва да:

1. Отворите менюто за изпълнение. Това става като отворите старт менюто и отворите търсачката или като отворите опцията Изпълнение (Run). Друг начин за отваряне на тази опция е чрез натискане на Windows бутона + R.  В появилото се поле напишете dxdiag и натиснете Enter. В появилия се прозорец ще намерите информация за BIOS. Там трябва да пише и производителя и версията, но в нашия случай пише само второто.

bios-figura-1

Вторият метод е чрез командата MSinfo32

Той се изпълнява по същия начин.