Как да проверим RAM паметта за грешки и забавяния чрез Memtest86

memtest3

RAM паметта е един от основните компоненти, с които работи компютъра. Тя съхранява операциите, които се извършват към момента. Това се прави, за да можем да ги  достигнем по-бързо при нужда. За жалост тя също се поврежда. При проблем с компютъра, трябва да знаем как да я проверим за проблеми.

1.Изтеглете Memtest86+. Това е програма с отворен код, която е безплатна. Запишете я на диск или я сложете на флаш памет, ако компютъра ви може да зареди от нея.  За да изтеглите програмата и ако желаете да научите повече за програмата посетете официалния им сайт Memtest86+. Внимавайте да не объркате тази програма с оригиналният memtest, който е доста стар.

memtest2

За да изтеглите програмата натиснете на ‘prebuilt- & ISOs’. Ако използвате операционната система Windows, изтеглете ‘Pre-Compiled Bootable ISO (.zip)’. За останалите  платформи използвайте ‘Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)’.

Проверете дали теглите последната версия на програмата. Последната и най-нова версия се намира най-горе, в сегашната версия на сайта, при обновяване на сайта може да  има разместване. Разбира се, и по-стара версия пак би ви свършила работа за повечето неща, но вие се опитайте да изтеглите най-новата.

2.След записване и инсталирането на програмата в вашета флаш памет или CD/DVD сложете носителя с програмата в компютъра си и рестартирайте. За да продължите  процедурата трябва да влезете в BIOS-а на компютъра, това става като натиснете веднага след рестартирането някой от тези бутони F8, F1, F12, DELETE  или бутонът,  който е предназначен за влизане в BIOS. Намерете опцията за задаване на приоритет за зареждане. Там задайте носителя, на който сте записали като първи източник “Boot  Device”. Тоест ако сте си създали бутваща флаш памет сложете на първо място да бутва от флаш паметта, ако ще го правите от CD или DVD наместете първия приоритет да е  за вашето оптично CD/DVD устройство. Запазете настройките и рестартирайте.