Как да поставим термо паста върху процесор

how-to-add-thermal-pasteБез значение дали сглобявате нов компютър или подменяте охладителя на процесора си, трябва да нанесете термо паста върху него. Основното предназначение на пастата е да осигурява по-добър топлообмен между процесора и охладителя. В този урок ще обърнем внимание на двата най-разпространени метода за нанасяне на контактната паста.

Значение на термо пастата

Ако има малко или неравномерно нанесена паста е възможно някое от ядрата на процесора да работят при по-висока температура от останалите. Обратният случай, при повече от необходимото количество, може да се получат балончета между охладителя и процесора, в които да се разнесе топлина.
Преди време се вярваше, че методът на разстилане допринася за най-ниски работни температури. Въпреки това, заради не дотам гладката повърхност на охладителите и процесорите се появяват микро отвори по между им, правещи разсейването на топлината не толкова ефективно. Важно е да отбележим, че различните пасти изискват различно нанасяне. Повечето предложения на пазара имат сходни съставки, което прави нанасянето им лесно и бързо.