Как да изберем правилния хард диск

how-choice-hdd-4

Твърдия диск е мястото, на което съхраняваме всичката си нужна информация. Производителите са толкова много, интерфейсите също, а има и още няколко характеристики, които са не ясни за повечето потребители. Сега ще ви запознаем  с най-важните неща, които трябва да знаете при избора на хард диск за вашия компютър. Принципите и спецификациите които трябва да наблюдавате при избор на хард диск за настолен компютър или лаптоп са еднакви

Капацитет (големина) на твърдия диска

Определено номер едно нещо, което гледаме е капацитетът на един диск. Колкото по-голям е той, толкова повече неща ще можете да съхраните на него. Препоръчваме ви при закупуването на нов диск неговия капацитет за запис на файлове и информация да е по-голям от стария ви или поне да са сходни, за да може да запазвате информация по между им при нужда.

Цената на твърдия диск

По отношение на цената, по-големите дискове са по-скъпи само на пръв поглед. Ако пресметнете цената на един гигабайт, то колкото по-голям е твърдият диск, толкова по-ниска цената в съотношение с големината на хард диска, но това се наблюдава при почти всяка хардуерна част, което е нормално.
Пример: сравнили сме 2 хард диска от една и съща марка, разликата е в големината. 120лв е първия с капацитет 500GB, а втория е 170лв с капацитет 1TB.